Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Γιατί το remote working (εργασία από το σπίτι) θα κερδίσει κατά κράτος την παραδοσιακή εργασία στο γραφείο;;


Το remote working ή αλλιώς εργασία από το σπίτι ή πιο σωστά εργασία από απόσταση από οποιοδήποτε μέρος, αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια μια ανερχόμενη τάση και ένα σύγχρονο μοντέλο εργασίας ιδιαίτερα για επαγγέλματα όπως ειναι αυτό των προγραμματιστών.

Ως Προγραμματιστής ξεκίνησα να δουλεύω remote από το φοιτητικό μου σπίτι το 2008. Ως δουλειά ορίζω την εργασία με αμοιβή και όχι την εθελοντική ή χομπίστικη εργασία.

Μέχρι σήμερα με μικρές εξαιρέσεις, μου αρέσει να δουλεύω από το σπίτι και τον χώρο μου. Αυτό φυσικά έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα όπως άλλωστε κάθε επιλογή. Το τι ταιριάζει καλύτερα, έχει να κάνει με το προφίλ του καθενός.

Μέσα από αυτό το άρθρο λοιπόν, θα προσπαθήσω να επιχειρηματολογήσω και να παραθέσω τους λόγους για τους οποίους θεωρώ και πιστεύω πώς το remote working θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή εργασία στο γραφείο.

Σε αυτό θα εστιάσω αποκλειστικά στο επάγγελμα των software developers. Φυσικά όσο προχωράει η τεχνολογία η τάση αυτή θα εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα επαγγέλματα αρχικά από το πεδίο της παροχής υπηρεσιών.

Πριν παραθέσω τους λόγους, θα ήθελα να κάνω μια γενικότερη επισκόπηση και εισαγωγή, στο τι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο στον κλάδο μας.

Πρόσφατα είχα μια επικοινωνία με έναν γνωστό μου recruiter. Στο θέμα συζήτησης για το remote working όταν του ανέφερα πώς η Beat και η Workable προσφέρουν θέσεις για remote εργασία, μου ανέφερε χαρακτηριστικά πώς αυτές οι δυο εταιρίες είναι πρωτοπόρες στην Ελλάδα και είναι λογικό να ακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις. Αυτό σημαίνει πώς θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες στην Ελλάδα. Αυτά ήταν τα λόγια ενός ανθρώπου που η δουλειά του είναι να φέρνει σε επαφή προγραμματιστές με εταιρίες.

Γιατί όμως remote working ή εργασία από απόσταση – Τα θετικά;

  1. Αρχικά η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια η οποία το επιτρέπει. Οι προγραμματιστές χρειαζόμαστε 3 πράγματα για να δουλέψουμε. Αρχικά έναν Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο και φυσικά την τεχνογνωσία μας η οποία είναι φορητή και βρίσκεται μέσα στο μυαλό μας. Δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο.
  2. Ο προγραμματισμός είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί ξεκούραστο σώμα αλλά το βασικότερο πνεύμα ( καθαρό μυαλό ). Φυσικά πολλές εταιρίες που εκτιμούν τους εργαζόμενους τους προσπαθούν και πολλές προσφέρουν εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον που στόχο έχει να θέλουν να κάνουν ελκυστική την άφιξη στο γραφείο. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσες ώρες ξοδεύει ένας εργαζόμενος που δουλεύει σε μια πόλη όπως η Αθήνα στα καθημερινά δρομολόγια. Προσωπικά έχανα 2 ώρες κάθε μέρα σε μη παραγωγικές – άσκοπες και κουραστικές μετακινήσεις. Ώρες δηλαδή στις οποίες ούτε ξεκουραζόμουν, ούτε ασκούσα κάποιο χόμπι, ούτε έκανα οτιδήποτε άλλο ήθελα.
  3. Το remote working συμφέρει όμως και τις εταιρίες για τους παρακάτω λόγους :
    1. Μείωση κόστους λειτουργίας ( Η/Υ , ενοίκια, κοινόχρηστα, λογαριασμούς, γεύματα κ.α ).
    2.  Μπορούν να βρουν πιο εύκολα εργαζόμενους – προγραμματιστές ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δηλαδή για πολλές εταιρίες.
    3. Με τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα υπάρχει αφενός έλεγχος αφετέρου η απόδοση μπορεί να είναι καλύτερη του εργαζόμενου.
    4. Σε αυτό το σημείο θα αναφέρω το παράδειγμα της Wordpress η οποία πρόσφατα έκλεισε τα πολυτελή και τεράστια γραφεία της γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των προγραμματιστών επέλεγε την εργασία από το σπίτι! ( Άρθρο στα Ελληνικά )
  4. Καλύτεροι μισθοί για τους Προγραμματιστές - Φθηνότεροι εργαζόμενοι για τις επιχειρήσειςWin Win σχέση. Θα πει κάποιος πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Αυτό μπορεί να συμβεί στο remote working και είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα του. Ένας Έλληνας Προγραμματιστής για παράδειγμα μπορεί να δουλέψει για Εταιρίες των ΗΠΑ, Γερμανίας, Αγγλία με μισθό 3-8 φορές μεγαλύτερο. Αντίστοιχα οι εταιρίες μπορούν να προσφέρουν σε αυτούς τους εργαζόμενους ακόμα και τα μισά χρήματα από αυτά που θα έδιναν σε έναν «ντόπιο εργαζόμενο». Το πρώτο σκέλος είναι γνωστό και ως «εσωτερική μετανάστευση» στο οποίο ο Alpha είχε κάνει σχετικό ρεπορτάζ.
  5. Σταθερή βάση – Συνεργασίες World Wide. Σε σχετικά πρόσφατο άρθρο στο Liberal.gr ( κλίκ για το άρθρο) διαβάζουμε πως οι Προγραμματιστές στην Ρουμανία αποτελούν τους Νο1 αγοραστές σπιτιών στην χώρα οι οποίοι κατά βάση αγοράζουν εφάπαξ τα σπίτια χωρίς να καταφύγουν δηλαδή σε στεγαστικά δάνεια. Φανταστείτε τώρα έναν προγραμματιστή που έχει ένα σπίτι στην Ελλάδα, Ρουμανία ή Αμερική. Ξαφνικά θέλει να αλλάξει δουλειά αλλά έχει ήδη σπίτι, παρέες και ζει όπως του αρέσει. Γιατί να πρέπει να μετακομίσεις και να μπει σε τέτοιες διαδικασίες ώστε να νοικιάσει προσωρινά σπίτι δίπλα στην Χ εταιρεία; Δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα ούτε όφελος ούτε για τον ίδιον ούτε για την εταιρεία.

Πάμε τώρα να δούμε όμως και τα αρνητικά του remote working:
  1. Δύσκολα μπορεί να υπάρξει team building. Πολλές εταιρίες επενδύουν στην δημιουργία ομάδων στις οποίες προσδίδουν κλίμα παρέας με στόχο να κρατήσουν την ομάδα ενωμένη από τάσεις φυγής κάτι που μεταφράζεται σε ζημιά για την επιχείρηση. Για τον σκοπό αυτό διοργανώνουν εκδρομές, κοινές εξόδους, σεμινάρια ή ακόμα και φαγητό και άλλες δραστηριότητες εν ώρα εργασίας. Αυτό στο remote working είναι πιο δύσκολο να συμβεί ιδιαίτερα αν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κάθε σημείο της Γης και με διαφορετικά ωράρια εργασίας.
  2. Πιο κουραστική εργασία. Η εργασία από απόσταση είναι πιο κουραστική και λιγότερο διαδραστική. Αυτό συμβαίνει διότι πρέπει να μιλάς συχνά με την υπόλοιπη ομάδα είτε μέσω ήχου είτε με γραπτά μηνύματα. Η φυσική επικοινωνία δηλαδή σε αυτό το σημείο είναι καλύτερη.
  3. Ανασφάλεια και φόβος για πολλούς επιχειρηματίες. Πολλοί επιχειρηματίες, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας βλέπουν σκεπτικά το συγκεκριμένο μοντέλο διότι είναι σαν να μην έχουν έλεγχο της κατάστασης. Η κατάσταση που κάνουν στο μυαλό τους είναι αυτή του σκορποχωρίου του μη ελέγχου και της μη απόδοσης στην εργασία. Φυσικά αυτό μπορεί να ισχύσει ακόμα και αν υπάρχει φυσική παρουσία.

Sites που προσφέρουν αγγελίες για remote working.
Στο google μπορούμε να βρούμε αρκετά sites που προσφέρουν remote θέσεις εργασίας για προγραμματιστές. Ένα τέτοιο site είναι το remoteok.io. Παραθέτω μια συγκεκριμένη καλά αμειβόμενη remote εργασία για PHP/MySQL Προγραμματιστές.

90,000$ ή 80,000€ ετήσιος μισθός είναι αρκετά καλά χρήματα τα οποία μπορεί να διεκδικήσει ένας Προγραμματιστής ο οποίος μπορεί να ζει από την Ινδία, την Ελλάδα, την Γερμανία μέχρι και τις ΗΠΑ.


Κλείνοντας θεωρώ πως όπως μας έχει διδάξει η ανθρώπινη ιστορία, νικητές έβγαιναν όσοι προσαρμόζονταν στους καιρούς, στις νέες τάσεις και το βασικότερο όσοι κατάφερναν να μειώσουν κόστη,  να αυξήσουν αποδοτικότητα και τζίρους επενδύοντας ταυτόχρονα συνεχώς στην εξωστρέφεια σε επίπεδο πελατών, νέων αγορών, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε νέες τεχνολογίες.

Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους θεωρώ πώς το remote working θα αντικαταστήσει σταδιακά την παραδοσιακή εργασία στα γραφεία στον κλάδο αρχικά των Προγραμματιστών και στην συνέχεια στα υπόλοιπα επαγγέλματα που προσφέρουν υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου