Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Κρίση στην Ελλάδα : «Όλα γίνονται γιατί θέλουν να μας πάρουν τα πετρέλαια!»

 Αυτό το blog ΔΕΝ έχει σκοπό να «χαϊδέψει» τα αυτιά ή τα μυαλά των Ελλήνων πολιτών. Αντιθέτως έχει σκοπό κατά κύριο λόγο να αναδείξει τις ιστορικές ευθύνες του λαού για την κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, πνευματική και φυσικά οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα του 2017


Πριν λίγες ημέρες πάτησα τα 29α χρόνια της ζωής μου. Από την ηλικία των 15 ετών άρχισα να παρακολουθώ και να ενημερώνομαι για τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μου. Από εκείνη την ηλικία λοιπόν θυμάμαι συζητήσεις για τα "τεράστια" κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει η χώρα μας. Σε αυτό το άρθρο φυσικά δεν θα αναλύσω την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων πετρελαίου αλλά σε κάτι που αποδεδειγμένα έχουμε και το οποίο όλα αυτά τα χρόνια αξιοποιήσαμε ελάχιστα. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά ο ήλιος (ηλιακή) και ο αέρας (αιολική ενέργεια) δύο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις οποίες κανείς δεν μιλά! 

Πάμε στην ουσία τώρα. Η χώρα μας τα τελευταία 70 χρόνια παράγει ηλεκτρική ενέργεια κατά βάση καίγοντας λιγνίτη. Η καύση λιγνίτη είναι γνωστό πως προκαλεί Περιβαντολογική ρύπανση και προβλήματα υγείας. Στην Ελλάδα όμως ακόμα και την «εποχή του μελιού» δεν έγινε η παραμικρή επένδυση ώστε να μειώσουμε την καύση λιγνίτη τα αποθέματα του οποίου τελειώνουν ( μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ) και να επενδύσουμε σε πράσινες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Δηλαδή είμαστε μια πλούσια σε ήλιο και αέρα χώρα και συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα να μολύνουμε το περιβάλλον μας , να καταναλώνουμε έναν πόρο ο οποίος κάποτε θα τελειώσει και φυσικά να κάνουμε κακό στην υγεία μας. Την ίδια ώρα η Σκωτία για παράδειγμα παράγει το 100% των ηλεκτρικών αναγκών της από την αιολική ενέργεια, από τον αέρα δηλαδή προσφέροντας έτσι χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε πολίτες και επιχειρήσεις και καθαρό περιβάλλον.

Το κόστος του ηλεκτρισμού μιας χώρας είναι ένας δείκτης που μελετούν επενδυτές προκειμένου να κάνουν επένδυση και αυτό γιατί ένα εργοστάσιο έχει συνήθως μεγάλες ανάγκες σε ηλεκτρισμό (ψυγεία, μηχανήματα, φωτισμός κτλ). Οπότε το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα στην Ελλάδα πέρα των όσων αναφέραμε παραπάνω αποτελεί επίσης τροχοπέδη και στις επενδύσεις τις οποίες τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας.

Πριν λοιπόν αρχίσουμε να ομιλούμε σε διάφορες συζητήσεις γενικά και αόριστα για κοιτάσματα πετρελαίου που ενδέχεται και να μην έχουμε ή ενδέχεται να μην έχουμε στις ποσότητες που αναφέρει ο «λαϊκός μύθος» ας έρθουμε στην πραγματικότητα , τον ρεαλισμό και ας προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τον ήλιο και τον αέρα μας. 

Τέλος αν θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε ως λαός έστω σε επίπεδο φράσεων για αρχή, ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους : «Όλα μπορεί να γίνονται για τον ήλιο και τον αέρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου