Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

10 απλά και λογικά επιχειρήματα προς κάθε οπαδό της δραχμής σε απλή καθομιλουμένη!

10 απλά και λογικά επιχειρήματα προς κάθε οπαδό της δραχμής σε απλή καθομιλουμένη:

1.    Φταίει το Ευρώ οκ. Οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης τι νόμισμα έχουν; Γιατί είμαστε η μοναδική χώρα που σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο; Στο ίδιο Ευρωπαϊκό και ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν είμαστε όλοι;
2.    Γιατί ενώ σου δίνουν χρήματα μέσω προγραμμάτων δεν τα αξιοποιείς; Μήπως είμαστε ανίκανοι; Με δραχμή πώς θα αξιοποιείς προγράμματα που δεν θα υπάρχουν;
3.    Αν βγούμε από το Ευρώ πώς θα αντιμετωπίσουμε τις επιθετικές ορέξεις της Τουρκίας ;
4.    Το επιχείρημα πώς θα έχουμε φθηνό νόμισμα δεν είναι επιχείρημα και τώρα έχουμε μισθούς 400 ευρώ αλλά επενδυτής δεν πατάει ούτε για να μας "χαιρετήσει". Τι θα αλλάξει με την δραχμή λοιπόν;
5.    Φταίει το ευρώ και το καπιταλιστικό σύστημα ok. Στην Βενεζουέλα και την Αργεντινή τι φταίει που δεν έχουν ούτε ευρώ, ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΔΝΤ; Μήπως τα μυαλά τους;
6.    Πώς θα μάθει ο λαός να παράγει και όχι να καταναλώνει όταν 40 χρόνια ο λαός αυτός έμαθε να ζει με δανεικά και να κάνει εύκολη ζωή με χρήματα των άλλων;
7.    Πώς θα αντιμετωπίσεις το ασφαλιστικό πρόβλημα ακόμα και με χρεοκοπία και reset όταν ο αριθμός εργαζόμενων προς συνταξιούχους είναι 1:1; Θα δίνεις 100 ευρώ σύνταξη ή θα επιβάλεις ασφαλιστικές εισφορές 1000 ευρώ τον μήνα για να δίνεις καλές συντάξεις; Απλό αριθμητικό πρόβλημα ζητά λύση.
8.    Γνωρίζεις ότι με χαρτονόμισμα μηδενικής αξίας (Νέα δραχμή) στις διεθνείς αγορές θα μπορείς να εισάγεις ελάχιστα πράγματα; Πώς θα έχεις αγροτική παραγωγή για διατροφική αυτονομία χωρίς πετρέλαιο ή με το πετρέλαιο να είναι εξαιρετικά υψηλό το κόστος του; Μήπως σε λίγους μήνες θα καταρρεύσουν όλοι οι δείκτες της οικονομίας;
9.    Πώς θα αντιμετωπίσεις το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με νέα δραχμή όταν το πρόβλημα αυτό ξεκίνησε να εμφανίζεται πολύ πριν τα μνημόνια και εποχή δραχμής μεγάλων πακέτων από την ΕΕ και μεγάλου εξωτερικού δανεισμού; Μήπως και εδώ φταίνε τα μυαλά μας ή δεν το έχεις σκεφτεί αυτό ποτέ και πάντα αναζητάς εχθρούς ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν;
10.    Τέλος πώς θα αντιμετωπίσεις την πνευματική κρίση της χώρας; Είναι πλέον επιβεβαιωμένο πώς η χώρα δεν περνά απλώς μια οικονομική κρίση. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο.

2 σχόλια:

  1. 1. Αν ίσχυε η θεωρία του Friedman,τότε θα μπορούσες να κάνεις μια τέτοια πρόταση,αλλά επείδη σε κάμια περίπτωση ακόμα δεν ισχύει,το κοινό νόμισμα δεν λέει τίποτα,υπάρχουν πάρα πολλά άλλα χαρακτηριστικά τα οποία δεν καθιστούν το ευρωπαικό ανταγωνιστικό περιβάλλον ίδιο για όλους,επίσης μην ξεχνάς ότι οι νεότερες ευρωπαικές χώρες ζουν στην περίοδο που ζούσε η Ελλάδα το 80,δηλαδή βγαίνουν από την φτώχεια και την απαξίωση των αριστερών καθεστώτων.
    2.Συμφωνώ απόλυτα και όσα χρησιμοποιούνται είναι προς λάθος κατεύθυνση σε πολλές περιπτώσεις.
    3. Ουδέν σχόλιο,είμαστε σύμμαχοι με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ,άλλαξε κάτι που δεν ξέρουμε?
    Επίσης η διαφορά άνοιξε από τότε που μπήκαμε στο ευρώ,τυχαίο? Δεν νομίζω κανείς να θέλει να βγούμε από το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ,μιλάμε για οικονομικό GREXIT όχι σαν της Μ.Βρετανίας.
    4. Ίσως θα υπάρχει μια πιο εύχρηστη εθνική νομισματική πολιτική,σίγουρα και δεδομένο ότι δεν είμαστε οργανωμένο κράτος,θα υπάρχει χάος στην αρχή,αν ξεπεραστεί όμως εκτίμηση μου είναι ότι ίσως θα μαστε καλύτερα εν καιρώ,καθώς τώρα υπάρχουν πολλά ευρωπαικά στεγανά ως προς την εθνική πολιτική (αγροτικός,κτηνοτροφικός,βιομηχανικός και σχεδόν όλοι οι τομείς)
    5. Κάθε χώρα είναι ξεχωριστή,δεν είμαστε αργεντινή,ούτε όμως ελβετία,δεν είμαστε βενεζουέλα,ούτε όμως νορβηγία. Δεν μπορείς να κάνεις ανόμοιες συγκρίσεις,πρέπει να σταματήσει αυτή η καραμέλα της αργεντινής και της βενεζουέλας.
    6. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι άποψη ανθρώπου με παιδεία και πανεπιστημιακή μόρφωση. Από που αντλείς τέτοια δεδομένα? Από τον κρατικό δανεισμό? Ποιο κράτος δεν παίρνει δάνεια?Τώρα που κατευθύνεις ως κράτος τον δανεισμό σου είναι άλλο ερώτημα,όμως δεν μπορείς να βάλεις την ταμπέλα αντιπαραγωγικού στον Έλληνα ο οποίος αγόρασε όλα τα βαλκάνια,τράπεζες,επιχειρήσεις στην τουρκία,έχτισε τη μισή αραβία και έχει τον πιο ισχυρό στόλο,κατέκρινε αν θες ότι οι επιχειρηματίες δεν μοίρασαν κέρδη,κρατήσαν όλη την υπεραξία που δημιουργήθηκε και άλλα τόσα. Κύπρο έχεις πάει να δεις τι σημαίνει να ζεις με δανεικά?
    7. Αυτό είναι ίσως το πιο φλέγον θέμα και ίσως ο λόγος που κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια στο ευρώ. Δυστυχώς όμως και η λύση του ευρώ είναι βραχυπρόθεσμη γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει είτε εντός είτε εκτός της νομισματικής ένωσης. Τα ταμεία χρεωκοπήσαν από μόνα τους εξαιτίας του τζογαρίσματος,των κακών επενδύσεων,του psi και άλλα τόσα στραβά που γίναν χωρίς να αποδοθεί ούτε μια ευθύνη! Από δημιουργία τους τα ταμεία μαζεύαν λεφτά και όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουν ξαφνικά δεν υπήρχε σάλιο.
    8. Ισοτιμία θα καθοριστεί και ευτυχώς η ενέργεια δεν είναι προνόμιο της Ευρώπης,όποτε θα εισάγεις,απλά με άλλη στρατηγική και συμβόλαια. Ίσως είναι και μια ευκαιρία στην στροφή εναλλακτικών μορφών ενέργειας με μακροπρόθεσμο πλάνο. Μην ξεχνάς επίσης ότι από το συνάλλαγμα τον εξαγωγών σου θα μπορούν να καλυφθούν πολλά κένα που τώρα δεν καλύπτονται.
    9. Το δημογραφικό πρόβλημα εμφανίζεται σε χώρες αναπτυγμένες και είναι προιόν του καπιταλιστικού συστήματος καθώς βλέπεις το παιδί σαν άριθμό με έξοδα,δέσμευση,αποτροπή στην καριέρα και άλλα τόσα,άμεση λύση δεν υπάρχει μόνο κίνητρα τα οποία ούτε τώρα υπάρχουν και λογικά πότε δεν θα υπάρξουν διότι ο υπερπληθυσμός της γης είναι το μέγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος αυτή τη στιγμή.
    10. πνευματικές κρίσεις στην σύγχρονη εποχή αντιμετωπίζουν χώρες που υπερκαταναλώνουν ή που είναι θεοκρατικά κράτη (μήπως είμαστε και τα δυο?),τα βλέπουν όλα ως άριθμούς και δεν υπολογίζουν τον άνθρωπο. Μην ξεχνάς ότι πολιτισμικά ξεσπάσματα είχαμε στις πιο σκοτεινές εποχές της χώρας που ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να κλείσω,εδώ που φτάσαμε ο κόσμος ζυγίζει πλεον αν είναι καλύτερα με ευρώ ή χωρίς ευρώ,πολύ απλά γιατί το ευρώ ήταν τελικά ένας μοχλός μεγιστοποίησης κέρδους των δυνατών χωρών ως προς τις μικρότερες,δεν γίναν προσπάθειες για ευρωπαικη ολοκλήρωση κοινούς προυπολογισμούς κλπ.
    Βλέπω ότι οι αναλύσεις σου είναι κυνικές (δεν είναι όλα if και if not) αλλά πάντα καλοπροαίρετες,μην ξεχνάς όμως ότι δεν είναι όλα δείκτες,στατιστικές και οικονομία,αν ήταν έτσι ο κομμουνισμός δεν θα πεφτε και η ΕΕ δεν θα είχε μπει σε αυτό το τούνελ. Υπάρχουν χαρακτηριστικά όπως η γεωγραφία,ο πολιτισμός,η νοοτροπία,το κλίμα,η παράδοση κλπ που κάνουν την κάθε χώρα ξεχωριστή από την άλλη. Η ΕΕ νομισματικά απέτυχε γιατί απλά μοντελοποίησε στα πρότυπα της γερμανίας την οικονομία της κάθε χώρας και δεν κατάφερε να δει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή