Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο πολιτικός που δίδαξε τους Έλληνες τι σημαίνει πλάνο

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέλαβε Πρωθυπουργός της Ελλάδος σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα. Το 1909 γεωγραφικά και πληθυσμιακά η Ελλάδα ήταν ένα μικρό κρατίδιο με σύνορα που εκτείνονταν λίγο πάνω από την Αθήνα. Οικονομικά η χώρα βρισκόταν υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο από το 1897.
Η κατάσταση στον στρατό ήταν επίσης σε τραγική κατάσταση μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το κόμμα των φιλελεύθερων εργάστηκαν σκληρά, έκαναν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που είχε τότε ανάγκη η χώρα  σε όλους τους τομείς και προετοίμασαν την χώρα με γοργούς ρυθμούς για την καταιγίδα που διαφαινόταν στα Βαλκάνια.

Μέσα σε 2.5 χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τους Φιλελεύθερους, η Ελλάδα δεν θύμιζε σε τίποτα την μικρή, αδύναμη και χρεοκοπημένη σε όλα τα επίπεδα χώρα. Η Ελλάδα βγήκε νικηφόρα στους 2 Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) όπως επίσης και στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο(1914-1918). Πιο πριν ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε μια επίδειξη των εξαιρετικών διπλωματικών ικανοτήτων που διέθετε είχε καταφέρει να επιλύσει το κρητικό ζήτημα και η Κρήτη να ενωθεί με την Ελλάδα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την πλευρά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!
Με την λήξη του Α’ παγκοσμίου πολέμου ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το κόμμα των Φιλελευθέρων στις διπλωματικές συσκέψεις της εποχής πέτυχαν μια ακόμα τεράστιας σημασίας διπλωματική νίκη. Η Ελλάδα εβρισκόμενη στο πλευρό των νικητών και έχοντας την υποστήριξη των συμμάχων (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία) προσάρτησε την περιοχή της Μικράς Ασίας. Στις 10 Αυγούστου 1920 μάλιστα, υπογράφηκε η συνθήκη των Σεβρών όπου καθόριζαν τα νέα σύνορα της Ελλάδας.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το κόμμα των Φιλελευθέρων δίδαξαν στους Έλληνες πώς αν είσαι σοβαρός και έχεις πλάνο και σχέδιο μπορείς να επιτύχεις τα πάντα. Η Ελλάδα του 2018  θυμίζει έντονα την αδύναμη , χρεοκοπημένη και χωρίς όραμα Ελλάδα του 1908.
Όπως όμως τότε οι Φιλελεύθεροι πολίτες και πολιτικοί της εποχής ανασυγκρότησαν την χώρα από τις ιδέες του προχθές και της βαθιάς συντήρησης, έτσι και σήμερα οι Φιλελεύθεροι πολίτες καλούμαστε να κάνουμε ξανά το ίδιο. Να βγάλουμε την χώρα από την πνευματική και οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου