Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Ριζικές και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στον Ελληνικό στρατό ΧΘΕΣ! (προτάσεις)

Σε μια Ελλάδα η οποία συρρικνώνεται σε όλα τα επίπεδα ο τομέας της άμυνας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Δυστυχώς όσοι έχουμε υπηρετήσει σχετικά πρόσφατα στις ένοπλες δυνάμεις γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση, η οποία δεν διαφέρει από την λειτουργία των υπόλοιπων οργανισμών του δημοσίου. Ο Ελληνικός στρατός χρήζει ριζικής ανασυγκρότησης ,  αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού.

Δεν θα επεκταθώ σε γενικά θέματα τα οποία δεν γνωρίζω και τα οποία χρειάζονται ανάλυση και σχεδιασμό, θα αναφερθώ όμως σε μικρά , απλά και καθημερινά πράγματα σε επίπεδο οργάνωσης μονάδας τα οποία έχουν στόχο την αναβάθμιση της μονάδας, την καλύτερη εκπαίδευση σε σώμα , πνεύμα και γνώσεις των στρατευμένων, την εξοικονόμηση πόρων και φυσικά στον εκσυγχρονισμό.

1. Ηλιακοί θερμοσίφωνες τελευταίας γενιάς και δοχεία αδρανείας σε κάθε μονάδα. Δεν γίνεται χώρα με 300 ημέρες τον χρόνο ήλιο να «καίει κάρβουνο» για να ζεσταίνει το νερό το έτος 2018.
2. Θέρμανση θαλάμων με καύσιμο το ξύλο με σύγχρονους όμως λέβητες και ζεστό νερό χρήσης τους χειμερινούς μήνες. Τα ξύλα θα προμηθεύονται από το δάσος με εργασία των φαντάρων και το πετρέλαιο θα αποθηκεύεται αντί να σπαταλάτε σε περίπτωση ανάγκης. Ξύλα ως χώρα διαθέτουμε. Πετρέλαιο ελάχιστο
3. Αξιοποίηση των ικανοτήτων των στρατευμένων προς όφελος της μονάδας. Η παράνοια να βρίσκονται τα λάθος άτομα στις λάθος θέσεις πρέπει να σταματήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επαγγελματίας μάγειρας μπορεί να «παριστάνει» τον πληροφορικό της μονάδας ενώ δεν έχει ιδέα από υπολογιστές ενώ ο πληροφορικός να βρεθεί να «παριστάνει» τον μάγειρα ενώ δεν έχει ιδέα από μαγειρική!
4. Εκπαιδευτικά σεμινάρια ιστορίας, στρατηγικών μάχης κ.α τα οποία θα επιφέρουν σημαντικές γνώσεις στους στρατεύσιμους.
5. Μείωση θητείας – Αύξηση όμως ουσίας. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο γιατί θα γίνω κακός ως προς την ουσία της εκπαίδευσης.
6. Τέλος στην τεχνοφοβία. Ο Ελληνικός στρατός πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να πάψει να είναι τεχνοφοβικός και να λειτουργεί με δεδομένα και σχεδιασμό 1965.
7. Περιορισμός στις άσκοπες κινήσεις που καταναλώνουν πόρους. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το έτος 2018 χρειάζεται να πηγαίνουν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ βόλτα όλες οι «καναδέζες» της μονάδας για έλεγχο ορθής λειτουργίας(!) και να παραλαμβάνουμε απλά χαρτιά με αντίστοιχες κινήσεις.
8. Σεβασμός στην ιεραρχία μα πρώτα από όλα στον άνθρωπο. Αξιωματικοί οι οποίοι δεν σέβονται ή προσβάλουν φαντάρους που υπηρετούν την πατρίδα δεν μπορούν να έχουν θέση στον Ελληνικό στρατό. Ο Αξιωματικός πρέπει να εμπνέει σεβασμό, κύρος, σοβαρότητα, ευφυΐα και να έχει όλες τις αρχηγικές αρετές ώστε οι στρατιώτες να τον ακολουθήσουν και εμπιστευτούν σε καιρό ειρήνης και πολέμου.
9. Αναβάθμιση των γυμναστηρίων των μονάδων και συχνή χρήση τους.
10. Μηχανογράφηση της μονάδας και διασύνδεση όλων των μονάδων με εσωτερικό δίκτυο.
11. Λειτουργία ιδιωτικών paintball και γηπέδων 5Χ5 στις μονάδες.
12. Εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας φωτοβολταικών πάρκων με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία των μονάδων ( αυτό θα μπορούσε να γίνει και στα κέντρα που διαθέτουν τεράστιες εκτάσεις ).
13. Σύνδεση του μηχανογραφικού συστήματος της μονάδας με τα κινητά των στρατευμένων με δυνατότητα αποστολής παραπόνων και φυσικά προτάσεων βελτίωσης της λειτουργίας της μονάδας.

Τέλος για να προλάβω τους κακεντρεχείς και τα καυστικά σχόλια τους. Υπηρέτησα σε μια αυστηρή μονάδα, χωρίς να βάλω ποτέ βύσμα και φυσικά ήμουν Ι1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου